In beweging blijven. We weten allemaal dat het goed voor ons is. Dat we er soepel door blijven, en dat het onze spieren sterk houdt. Dat het verstandig is voor ons hart, dat met de nodige beweging ook een stuk beter functioneert. Maar ook dat we er mentaal beter van worden als we dagelijks aan genoeg beweging komen, de mens is nu eenmaal niet gemaakt om alleen maar stil te zitten. We weten echter ook dat bewegen, zeker op latere leeftijd, niet altijd even gemakkelijk is. Wanneer we merken dat bewegen lastiger wordt, als intensief sporten er niet meer in zit, of wanneer nu eenmaal de gewoonte is ontstaan om niet meer zoveel te bewegen op een dag, is het lastig om toch weer aan de gang te gaan. Gelukkig zijn er genoeg simpele en laagdrempelige manieren om toch in beweging te blijven.

Bewegen in en om het huis

Het is ideaal wanneer je iedere dag een half tot heel uur matig intensief beweegt. Zodanig beweegt dat je hartslag omhooggaat, en je in ieder geval een kleine inspanning levert. Dat hoeft niet per se aaneengesloten te zijn, en ook niet per se als sporten plaats te vinden. Ook in en om het huis kun je aan deze beweging komen. 

Een half uurtje tuinieren, onkruid verwijderen, vegen of harken of plantjes in de grond zetten en je heg snoeien, dat is ook beweging. En behoorlijk intensief bovendien! Heb je een tuin, dan sla je dus twee vliegen in één klap als je die goed bijhoudt: de tuin ziet er beter uit, en je komt aan je beweging!

Zo zijn er natuurlijk meer klusjes die meehelpen. Strijken, dat is er ook eentje die je niet moet onderschatten. Of wat dacht je van stofzuigen of dweilen, of je ramen zemen? Er zijn heel wat huishoudelijke klusjes die je in beweging houden!

Natuurlijk kun je ook buitenshuis wat extra beweging inlassen. Eens wat vaker te voet naar de winkel gaan, of op bezoek aan de andere kant van de wijk. De dag beginnen met een klein rondje wandelen door de buurt, of eens een keertje geen koffie drinken met je kennis, maar er samen een rondje mee wandelen of fietsen.

Voorzichtig als dingen moeilijker worden

Blijven bewegen is ook op hogere leeftijd belangrijk, maar doe het wel verstandig. Merk je dat bepaalde handelingen je te veel moeite beginnen te kosten of zelfs pijn doen, dan is het beter je beweging op een andere manier te krijgen. Traplopen binnenhuis bijvoorbeeld, waar je ongemerkt veel bij beweegt, kan echt moeilijk en pijnlijk worden. Kies dan liever voor wat extra beweging op een manier die nog wél lukt, en laat die trap voor wat hij is. Of beter nog: laat een traplift plaatsen. Zo laat je de beweging die niet meer gaat achterwege, en houd je meer energie over voor vormen van beweging die nog wél bij je passen. Meer informatie over trapliften vind je hier: https://handicare-trapliften.nl/trapliften/. Ook wanneer je op sommige dagen nog wel prima de trap op en af kunt komen een slimme keuze: de lift wordt op je bestaande trap gebruikt, die je gewoon kunt blijven gebruiken. Zo kun je meer bewegen op dagen dat het lukt, en kiezen voor wat extra comfort op dagen dat het nodig is.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen